Bostaden på Tjörn är inte stor, faktiskt bara 60 kvadrat, men köket fick ta plats. Här ska man kunna vara många. På sommaren när alla vill hälsa på går det lätt att duka långbord så att alla får plats.

Det var önskemålet, att det ska kännas sommar. Trasmattor, ljust, tyget bakom glaset, fint porslin, osynliga vitvaror och kakelkollaget! Sommar och semester, javisst, men även till jul känns det helt rätt!

STORT KÖK I LITEN BOSTAD


MODERNT OCH LEKFULLT

Ett stort kök med mycket förvaring, flera arbetsytor och dolda vitvaror. Ja, det var några av önskemålen när detta kök skulle planeras. Dessutom skulle det vara snyggt, arbetsvänligt och modernt.
Nu har familjen fått sitt snygga kök. Förvaring, ja, det finns. Det är inte alla som har ett eget skåp för ljus, servetter och dekoration. Barnen i familjen har ett eget pysselskåp. Jul- påsk- och festsaker förvaras i de övre skåpen. Det finns en myshörna med leklådor under. Och sist men inte minst, i den här familjen är man noga med att sortera sitt avfall. Komposthink och sopor finns som vanligt under vasken, men det finns även ett eget skåp för sortering av plast, tidningar, glas och kartong.


Vitvarorna är gömda bakom luckor. Här har vi varit fria i placeringen av kyl och frys. Det finns en hel stor integrerad kyl. Bredvid den placerade vi skafferiet. Frysen har fått sin plats bredvid ugnen. Mannen i familjen fiskar och jagar, och hela familjen tycker om att plocka bär och svamp. Därför finns en jättefrys i grovköket och en mindre i köket. Microvågsugnen är gömd i ett skåp. Den används inte så mycket av denna familj.

Bardisken används ofta att duka upp buffé på. Den härdade glasskivan som skyddar bänkskivan från kaminens värme är utmärkt att ställa den varma maten på.

Köket är väldigt arbetsvänligt. Det finns flera väl tilltagna arbetsytor, avstånden är korta och köket är lätt att hålla rent. Bardisken fyller sin funktion även vid bakning och matlagning - som en extra avställningsyta. Allt porslin, glas och bestick som man använder till vardags förvaras i lådor. I skåpen högre upp har man sådant som används mer sällan.

Att köket skulle vara barnvänligt var en självklarhet. Bakom luckorna av glas (för belysningseffekten) förvaras vassa knivar och annat som barnen inte ska komma åt. Handtagen till skåp och lådor är inte "klättervänliga". Ugnen är högt placerad och har en lucka som inte blir så varm, för att spara ryggar och så att små barn inte ska bränna sig. Kaminen placerades ganska högt, så att man ser den bäst stående i köket eller sittande vid bordet. Små barn kan inte komma i kontakt med den.


Här gillar man att baka och laga mat. Fest kan det vara ofta, det är inget problem att få plats med många gäster. Matbordet rymmer 12 personer och vid sittbänken brukar barnen duka ett eget bord där de kan sitta med sina kompisar.

Surdegsbröd, buffémat, tårtor och hälsosam vardagsmat - allt lagas här! Hushållsassistenten har ett eget skåp. Både köttkvarn och degblandare måste finnas nära till hands. Barnen älskar också att baka och laga mat, men kanske mest för att få slicka ur god smet ur bunken.

De kokböcker man väljer att ha framme visas upp på ett annorlunda och roligt sätt. En stor tavelram fyndades i en skräpbinge, utrustades med ett extra hyllplan och målades i en härlgit knallgul kulör. Böckerna byts ut efter humör och årstid.


 

MAN KAN SE RAKT IGENOM ELDEN I KAMINEN


Ett stort, modert, vitt kök med stor rostfri diskbänk behöver inte bli omysigt för det. Här har vi mjukat upp med ekskivor, en färgglad vägg, roliga kontrasterande detaljer och en underbar braskamin som man ser från både kök och matplats. Värmen som kaminen ger både i temeratur och ljus gör att köket aldrig känns kallt.

Att det finns barn i huset ser man tydligt. De har bidragit med sitt skapande i inredningen, pigga glada färger återkommer och lättar upp det annars strama uttrycket. Teckningar, pärlplattor, masker och halsband produceras i massor, några av dem måste helt enkelt visas upp!


MEDVETEN TREVNAD I DETTA BOHUSLÄNDSKA KÖK

En lycklig plats... Kan man säga så om ett kök? Detta måste vara det i alla fall. Här bryr man sig. Man bryr sig om barn, hälsa, solceller, andras välmående, sitt eget välmående, fisk, fiske, natur, mat, vitaminer, havet, nautik och estetik. Och allt hänger ihop. Barnes hälsa med fisket, solceller med välmåendet, maten med hälsa och natur. Det är inte konstigt att alla som hälsar på får en ny medvetenhet med sig när de går härifrån.

Här är det viktigt att påverka och vara kreativ. utan att för den saken krångla till det. Nej, enkelt men med rätt känsla och kunskap. Det ska vara skönt att leva – det syns och känns här.


Intresset för matlagning går inte att ta miste på. Kokbokshyllan är proppfull! På de andra hyllorna trängs böcker om fågel och fisk, med kikare och lanternor.

Martin Falklind har en egen plats på kylskåpet. Hans intresse och kunskap för fiskens och havets över-levnad är helt enastående. Och det smittar av sig!

Högt på sin kulle med havsutsikt åt alla håll.Ett spännande, trevligt, sunt, intressant och välkomnande hem, där det händer mycket. Tack för att vi fick vara med på ett hörn.